Átgondolásra ajánljuk

Merre vezet az én utam? Hogyan hozhatok jó döntést? A következőekben ehhez a kérdéshez hozunk néhány gondolatot.

  • Nem kell egyedül döntenünk – számíthatunk Istenre. Az Ő társaságában azok lehetünk, akik vagyunk. Előtte nem szükséges álarcokat húznunk, bízhatunk Benne.
  • Milyen időjárás, belső időjárás van bennem? Életünket alapvetően meghatározó döntést nem érdemes az elkeseredés, az indulatok vagy a krízis idején hoznunk.
  • Vizsgáljuk meg nagyobb látószögből a döntésünket! Vajon hogy érezném magam a döntéshozatal után 10 perccel, 10 héttel, 10 hónappal vagy 10 évvel később? Az életem végéről hogyan látom ezt a döntési helyzetet?
  • Jézus mit szól mindehhez? Milyen jelekkel találkozom? Melyik döntési lehetőségnél tapasztalok békét? Mi az, ami szabadságot ad, ami megfelel képességeimnek?
  • Ránézhetünk döntésünkre valaki olyasvalakivel is, akiben megbízunk, akiről tudjuk, hogy a javunkat akarja, és akinek fontos Isten.
  • A döntési lehetőségek közül melyik nagyobb öröm forrása számomra? Melyik lehetőség hordozza nem feltétlenül a jó érzést, hanem a tartós, belső békét és derűt? Melyik döntés mögött van élet? Melyik mozgatja meg jobban képességeimet, adottságaimat?
  • Mivel tudom jobban szolgálni a környezetemet? Milyen úton válhatok szerető emberré? Melyik az az út, amelyen közelebb kerülhetek Istenhez?

Ami mindezek mellett még igazán segíthet, az az, ha időt töltünk Istennel, és ha ezt követően ránézünk arra, hogy mi is történt ezekben a közös percekben. Figyelhetünk arra, hogy vajon Ő hogyan akar szólni hozzánk a szentségeken vagy a Szentíráson keresztül. Kérhetjük Őt, hogy világítsa meg legőszintébb, legbensőbb vágyainkat.

A döntéshozatalban segíthet tehát az imádság, a kérdés barátokkal, lelkivezetővel való átbeszélése, Jézus példájának követése, vagy ha figyelünk Isten jelenlétére a szentségekben, a Szentírásban, a jelekben.

A döntéshozatalt akadályozhatják szorongásaink, aggodalmaink, félelmeink, a túlzó függés mások véleményétől, az önbizalom hiánya, a következményektől való félelem, illetve ha képtelenek vagyunk a másik lehetőséget, lehetőségeket elengedni.

Amennyiben szeretnél még több önismereti lehetőséggel, útmutatással találkozni, kattints ide!

Emellett fontos szempontokat találhatsz még a döntéshozatallal kapcsolatban ide kattintva.

Könyvajánló

Ha keresed a hivatásod, és szívesen olvasnál erről részletesebben, akkor az alábbi két könyvet mindenképpen szeretettel ajánljuk:

  • Nagy Bálint SJ: Dönts együtt Istennel!
  • Josef Maureder SJ: Arra tartunk, amerre tekintünk – hivatást élni ma