Hogyan tudsz jelentkezni?

Amennyiben meghoztad a döntést, érdemes plébánosoddal vagy lelkivezetőddel is beszélni erről, fontos lehet, hogy ő is bátorítson ezen az úton. Ezt követően választhatsz egy egyházmegyét, amely püspökének címezheted a jelentkezésedet. Ez az egyházmegye lehet az, amelynek a területén élsz, vagy bármelyik, amelyikhez valamilyen formában kötődésed van.

De mi is szükséges a jelentkezéshez?

Sok szempontból hasonló dokumentumokra van szükség a jelentkezéshez a különféle egyházmegyéket illetően. Az alábbiakban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez kapcsolódó tudnivalókat ismertetjük.

Amennyiben ide jelentkezel, leveledet postai úton küldd meg. A következő dokumentumokat mellékeld:

  • Egy felvételedet kérő rövid levelet, melyet Bíboros atyának címzel, és amelyben kéred – egy rövid indoklás kíséretében -, hogy vegyen fel a Főegyházmegye papnövendékeinek sorába.
  • Egy saját kézzel írt részletes önéletrajzot, melyben ismerteted azt is, hogy Isten hogyan szólított erre a hivatásra.
  • A plébánosod vagy a lelkivezetőd ajánlását.
  • Egy három hónapnál nem régebbi, ún. nagyalakú keresztlevelet.
  • Az érettségi bizonyítványod másolatát, illetve ha van: diplomád, nyelvvizsga bizonyítványod másolatát.
  • Egy friss erkölcsi bizonyítványt.

A határidők az egyes egyházmegyéknél eltérőek, jellemzően május-június körül alakulnak. Ha mindezeket elküldted, akkor az érseki/püspöki hivatal hamarosan fel fogja venni veled a kapcsolatot, és tájékoztat a felvételi folyamat további menetéről.

Fontos, hogy jelentkezésedkor add meg elérhetőségeidet is, hogy adott esetben a munkatársak fel tudják venni veled a kapcsolatot.